Dlaczego boimy się pić wodę z naszego kranu?



Woda dostępna w naszych domowych kranach prawie zawsze jest czysta biologicznie, spełnia wszelkie normy stężenia związków chemicznych – jednak użytkownicy takiej cieczy uważają taką wodę za niezdatną do picia w stanie surowym.
Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy są zbyt duże ilości związków mineralnych zawartych w wodzie, mających wpływ na smak, zapach oraz jej wygląd. Chociaż woda płynąca w naszych kranach czasami ma lepszą jakość niż źródlana, czy też butelkowana – mineralna oraz jest poddawana stałej kontroli to mimo wszystko docierająca do nas ciecz czasami daleka jest od ideału. Dzieje się tak z powodu faktu, że woda płynąca do naszych domów transportowana jest starymi rurami. Często zdarza się tak, że woda z naszej instalacji ma kolor brunatny – wówczas wiemy, że wodociąg jest stary, narażony na częste awarie. Dużo osób zadaje sobie trud kupowania całych zgrzewek wody mineralnej ze sklepu bojąc się pić ciecz z własnego kranu, choć tak naprawdę niemal 9 na 10 wód sklepowych nie jest lepszej jakości od wody kranowej. Dlatego też powinniśmy posiadać własną wodę przefiltrowaną, bezpieczną i zdrową. Co przez to zyskujemy?

Dobrej jakości filtry do wody usuwają z niej chlor, zmniejsza twardość wody, poprawia walory smakowe, a co najważniejsze filtrowanie wody kuchennej nie jest kosztowne i skomplikowane – kosztuje około 30 groszy za 1 litr. Popularnym urządzeniem dostępnym na naszym rynku jest działający na zasadzie podwójna osmoza zestaw filtrujący Puricom Stella. Filtr działa samoobsługowo, wkłady filtrujące nie wymagają częstej wymiany /raz na rok/, nie musimy kupować wody butelkowanej, dzięki 16 litrowemu zbiornikowi czysta woda jest zawsze pod ręką. Poza tym pijemy naszą wodę surową, prosto z kranu oszczędzając czas i pieniądze. Woda przefiltrowana tym systemem wygląda i smakuje bardzo dobrze, znikają problemy z odkamienianiem czajnika elektrycznego, nie musimy montować filtrów do ekspresu do kawy. 

Komentarze

Popularne posty